1 marca 2016

Pstrąg łososiowy duszony w selerze

Na drugie danie zjedliśmy dziś bardzo smaczną rybę pod kołderką z selera. Był to filet z pstrąga łososioweg, ale można użyć także innej ryby.



Pstrąg łososiowy duszony w selerze



  • 300 g pstrąga łososiowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 100 ml śmietanki
  • sól i pieprz biały do smaku
  • orzechy włoskie do posypania


Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka.




Zeszklij cebulę na patelni, dodaj  seler korzeniowy i naciowy
 Dodaj estragon. Lekko posól i popieprz. Podlej śmietanką i duś warzywa do miękkości.








Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż  rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę.










Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem.
Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
 Podaj  danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz