4 marca 2016

Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka.

I znowu dietetycznie i w dodatku szybko!


Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka.

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku.
Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę  nacinamy po bokach tak, by po przecięciu w plasterki powstały kwiatki. Kroimy  selera i wycięte paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i  jedną całą papryczkę. Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sprawdzamy, czy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy papryczkę, której ostrość przeniknęła do zupy, dodajemy pietruszkę.
Zupę podajemy na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz